Ποιοι Είμαστε


Πριν από πολλά-πολλά χρόνια ο κυρ- Βασίλης -ή θείος Βασίλης- με μεγάλη εμπειρια στο χώρο της μαγειρικής, φόρεσε μαζί με το ασταμάτητο χαμόγελό του και τον σκούφο του ζαχαροπλάστη. Πάντα με το χαμόγελο και την καθαρή στολή, άρχισε να γλυκαίνει τους φίλους και συμπολίτες του στην όμορφη, μικρή πόλη των Γρεβενών.


Το ιδιαίτερο γλύκισμά του ο πολύς κόσμος το γνωρίζει ως χαλβά, χαλβά σαπουνέ ή χαλβά Φαρσάλων. Το “Φαρσάλων” βέβαια, σιγά σιγά ξεχάστηκε γιατί όπως περίτρανα από το αποτέλεσμα αποδείχτηκε ο χαλβάς του ειναι “γρεβενιώτικος”. Το σύνθημα “είναι αλλιώτικος γιατί είναι γρεβενιώτικος”, κυριολεκτικά αποδίδει τη μοναδική γεύση και την ιδιαίτερη νοστιμιά.

Υλικά απλά αλλά αγνά, καθαρά, φροντισμένα. Κόπος καθημερινός με μεράκι όμως και αγάπη πολλή. Δοκιμές και κεράσματα. Αποτέλεσμα μοσχομυριστό και πεντανόστιμο. Ντόπιο φρέσκο βούτυρο, καλοκαβουρδισμένοι ξηροί καρποί, άχογη “ταχυδακτυλουργική¨ τεχνική και να ο φρεσκότατος χαλβάς ξαπλωμένος στο ταψάκι του!

Πέρασαν τα χρόνια κι ο Βρίβος, ο γιος του κυρ-Βασίλη, ανέλαβε και το σκούφο και τα ταψάκια και το μεράκι και -πάνω απ’όλα- το χαμόγελο. Το εργαστήρι εξελίσσεται δυναμικά, γίνεται σύγχρονο τεχνολογικά και φυσικά παραμένει στα μικρά Γρεβενά. Τίποτα δεν αλλάζει στη γεύση και παραμένει η ίδια ξεχωριστή συνταγή του χαλβα. Προστέθηκαν στην παραγωγή κι άλλα γλυκίσματα. Το ίδιο παραδοσιακά, απλά και πεντανόστιμα:

Τα σουτζούκια κρέμονται από τα σκοινιά τους, υπομονετικά, μέχρι να μεστώσει το πετιμέζι και η γεύση να γίνει ακαταμάχητη.

Τα λουκουμάκια ξεκοκυράζονται στην πλούσια άχνη, έτοιμα να συναγωνιστούν σε μαστοριά και νοστιμάδα τους παλιούς, καθιερωμένους παραγωγούς.

Η αγάπη, η φαντασία αλλά και η σοβαρή επιστημονική έρευνα και ο αδιάκοπος πειραματισμός προσφέρουν συνεχώς νέες πρωτότυπες γεύσεις, όπως για παράδειγμα “φλογέρες” παραγεμισμένες με φρέσκο χαλβά. Δεν περιγράφονται!

Ο “γλυκός Βασίλης” συνεχίζει λοιπόν. Μέσα από νεότερα χέρια και δημιουργικά μυαλά, σκορπάει γλύκα και χαρά σε εκδηλώσεις και γιορτές, προμηθεύει επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, κερδίζει βραβεία αλλά και φίλους σε διαγωνισμούς γέυσης και εκθέσεις και υπηρετεί το παραδοσιακό, χειροποίητο γλυκό με αγάπη και συνέπεια.



Διακρίσεις:





Χρυσό βραβείο στην έκθεση DETROP


Ο ”Γλυκός Βασίλης” έγινε και “χρυσός”, κερδίζοντας το χρυσό βραβείο στην έκθεση DETROP 2007 που πραγματοποιήθηκε στην ΗΕLΕΧPΟ Θεσσαλονίκης. Έκτοτε έχει πάρει μέρος σε διάφορες πανελλαδικής εμβέλειας εκθέσεις και διοργανώσεις, κερδίζοντας πάντα τις καλύτερες των εντυπώσεων ( DETROP 2009, PHILOXENIA 2006, PHILOXENIA 2009, SANI BEACH 2007 & 2009, Γενική Έκθεση Καστοριάς 2008 & 2009, Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας 2005-2014, Γεύσεις του Τόπου μας 2014 & 2015 κ.α.


Βράβευση σε διαγωνισμό γεύσης

Ο ”Γλυκός Βασίλης” έγινε και “χρυσός”, κερδίζοντας το χρυσό βραβείο στην έκθεση DETROP 2007 που πραγματοποιήθηκε στην HELEXPO Θεσσαλονίκης.




Γεύσεις του τόπου μας

Ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος παρουσιάζει τον Βρίβο Χαντάβα που ετοιμάζει ζωντανά παραδοσιακό Γρεβενιώτικο χαλβά.

Κοινοποίηση:

CONVERSATION